Zonadvies

Waarom worden we bruin?

Zonlicht en het licht van de zonnebank bevatten UV-straling. Deze straling is te onder te verdelen in UV-A en UV-B. Wanneer UV-A de huid raakt, dringt de straling door tot het bindweefstel en de lederhuid, de onderste huidlaag. In de kiemlaag van de opperhuid, de bovenste huidlaag, liggen melanocyten. Deze cellen produceren het kleurpigment melanine. Wanneer de melanine aan het huidoppervlak in contact komt met UV-A en zuurstof in het bloed, ontstaat een reactie die de bruine kleur veroorzaakt. Dit wordt ook wel directe pigmentering genoemd.

UV-B straling zorgt voor indirecte pigmentering. Al bij een lage dosis van deze straling wordt de productie van melanine in de melanocyten verhoogd. Meer melanine zorgt voor een bruinere kleur. De combinatie van de twee soorten straling is dus cruciaal voor een prachtige teint.

Wat is het nut van voorbruinen als ik op vakantie ga?

Wie een zonvakantie heeft geboekt, moet er rekening mee houden dat op de vakantiebestemming de zon vaak veel krachtiger schijnt dan bij ons. De huid moet de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. Zorg er wel voor dat u zich, ook als u naar de zonnebank bent geweest, altijd insmeert voor u de zon in gaat.

Kan ik douchen na afloop van mijn zonsessie?

Sommige mensen veronderstellen dat de bruine teint geheel of gedeeltelijk verdwijnt als u doucht direct na een zonsessie. Deze gedachte berust op een misverstand. De bruine teint ontstaat in de huid, niet op de huid. Het is niet mogelijk om het bruin er weer af te wassen of te schrobben. Wij adviseren wel om na afloop van uw zonsessie te douchen zonder daarbij gebruik te maken van zeep of douchegel. Na het douchen, kunt u een vocht inbrengende crème gebruiken om de huid extra te verzorgen.

Ik gebruik medicijnen, kan ik nu toch gewoon zonnen?

Van sommige medicijnen is bekend dat ze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vaak het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. Raadpleeg te allen tijde uw arts wanneer u twijfelt!

Is het slecht om je ogen open te houden onder de zonnebank, en zo ja waarom?

Je ogen moet je onder de zonnebank beschermen, wij adviseren hier een zonnebankbrilletje voor te gebruiken, dit is een zonnebril speciaal voor de zonnebank. Doordat de straling van een zonnebank lamp redelijk geconcentreerd is, worden je ogen blootgesteld aan veel straling in één keer en dat is niet goed. Door de straling kun je last krijgen van lasogen en staar. Door de straling verandert de samenstelling van je ogen en reageren ze niet meer zoals het zou moeten. Hiervoor telt ook weer de straling die je onder de zonnebank binnen krijgt maar ook zeker buiten in de zon. Tenslotte kijkt niemand met het blote oog rechtstreeks in de felle zon. Bescherm je ogen dus goed tegen Uv-straling. Zowel binnen als buiten!

Draag je lenzen?

Op zich kan lenzen dragen onder de zonnebank geen kwaad. Je ogen worden echter wel droger door de warmte. Een enkele keer blijven lenzen dan aan je oogleden plakken. Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen met wat lenzenvloeistof, maar voorkomen is natuurlijk beter. Als je de tijd hebt, raden wij aan ze op voorhand uit te doen.

Wat kan je doen om je bruine kleurtje langer te behouden?

Verzorg je huid goed! Een goede dag- en nacht crème is voor iedereen goed. Maar zodra je je huid gaat blootstellen aan straling moet je deze extra goed verzorgen. Het is hetzelfde als je een week op vakantie gaat en je iedere avond je lichaam insmeert met aftersun. Je huid verliest altijd vocht en die zorgt voor de soepelheid en stevigheid van de huid. Door je huid extra in te smeren met een verzorgende crème tijdens en na het zonnen onder een zonnebank blijft je kleurtje langer aanwezig.

Zonnebank vs natuurlijk zonlicht

De natuurzon en de “zon” van de zonnebank zijn goede vrienden van elkaar. Vaak wordt gedacht dat het Uv-licht van de zon en van de zonnebank verschillend zijn. UV-A en UV-B licht komt zowel van de natuurzon als van de zonnebank. Het verschil zit in de dosis van het licht. Bij natuurzon wisselt dit namelijk voortdurend, omdat de weersomstandigheden steeds weer anders zijn. Ook blijven we vaak net iets te lang in de buitenlucht. Bij de zonnebanken van Sunny Moments krijgt u de juiste hoeveelheid Uv-licht en uw tijdklok schakelt automatisch uit als u uw persoonlijke dosis ‘zon’ heeft gehad.

Zonnen met make-up, kan dat?

Liever niet. Als u make-up gebruikt, zijn hierdoor de poriën in uw gezicht gesloten. Het Uv-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up.

Zonnen en zwangerschap

Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. De nodige fabels doen hierover de ronde. Maar hoe zit het nu echt? In deze informatie leest u dat u zich geen onnodige zorgen hoeft te maken over de foetus, maar wel rekening moet houden met de kans op een zwangerschapsmasker.

Ultraviolette stralen, waar zonlicht voor een deel uit bestaat, kaatsen niet op de huid af, maar dringen een beetje de opperhuid in. In die opperhuid doen ze hun werk. Wat ze precies doen en op welke diepte, hangt af van de golflengte van de straling. De indringdiepte van de ultraviolette straling is echter zo gering dat de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen.

Toch moet je wel degelijk extra voorzichtig zijn, maar dan om een heel andere reden. Als vrouwen zwanger zijn dan is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen zich onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontwikkelen. Dit noemt men zwangerschapsmasker (in het Latijn: melasma of cloasma).

Dit zwangerschapsmasker kan heel ontsierend zijn en het vervelende is, dat die pigmentvlekken bij sommige vrouwen heel lang (zelfs tot enkele jaren na de bevalling) nog aanwezig kunnen zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen een jaar na de bevalling. Al betreft dit dus geen bedreiging voor de gezondheid, het is wel belangrijk om tijdens de zwangerschap heel voorzichtig met de zon om te gaan. Tenslotte wilt u niet het risico lopen om gedurende lange tijd met ontsierende vlekken in uw gezicht te moeten rondlopen.